Prokletije: Ljepota koja se samo jednom doživljava

Ako je vjerovati legendi ona nam kaže da je Bog stvorio Hridsko jezero visoko, visoko u šumama, kako bi se gorske vile u njemu kupale, a da bi on tako nesmetano uživao u njihovoj ljepoti i radosti. Vile su dolazile i učinile to jezero ljekovitim. Ono je donosilo, mladost, ljepotu i sreću svima koji bi se u njemu okupali. Vidjevši to ljudi su poželjeli jezero samo za sebe, pa su otjerali vile. Bog se zbog toga razbjesni pa poče gađati munjama i gromovima sve dok oko jezera ne ostadoše samo gole stijene, pa prokle ove planine. Tako narod kaže da su nastale predivne Prokletije.

Prokletije, poznate i kao "Bjeshkët e Namuna" na albanskom, predstavljaju izvanredan lanac planina smješten u sjeveroistočnom dijelu Crne Gore. Ovaj divlji i netaknuti planinski masiv pruža jedno od najimpresivnijih prirodnih iskustava u regionu, očaravajući posjetioce svojom spektakularnom ljepotom i divljom prirodom.

Prokletije se prostiru na granici između Crne Gore, Albanije i Kosova, čineći ih dinamičnim središtem raznovrsnog biodiverziteta. Ovaj planinski lanac dom je rijetkim i ugroženim vrstama flore i faune, čineći ga važnim područjem za očuvanje prirode. Posmatranje orlova i risova u njihovom prirodnom staništu samo je dio jedinstvenog doživljaja koji Prokletije nude.

Planinski vrhovi Prokletija dosežu impresivne visine, uključujući i najviši vrh u Crnoj Gori, Maja Kolata, visok 2.534 metra. Ovi izazovni vrhovi privlače avanturiste, planinare i istraživače iz čitavog svijeta. Penjanje na ove vrhove pruža nezaboravan doživljaj i spektakularne poglede na okolne doline, jezera i divlje planinske pejzaže.

Jedan od najupečatljivijih djelova Prokletija je Valbona dolina, koja se proteže kroz Albaniju i Crnu Goru. Ovu idiličnu dolinu krase planinski potoci, šume bujnog drveća i tradicionalna seoska naselja. Posjetioci mogu istražiti očaravajuće staze, sresti lokalno stanovništvo i doživjeti tradicionalni način života u ovom netaknutom prirodnom raju.

Prokletije nisu samo izazov za planinare, već i utočište za ljubitelje ptica i cvijeća. Raznovrsnost flore i faune, uključujući brojne zanimljive endemske vrste, čini ovo područje jedinstvenim ekosistemom. Planinski pašnjaci su preplavljeni divnim planinskim cvijećem tokom proljeća i ljeta, pružajući slikovite prizore za posmatranje i fotografisanje.

Prokletije su više od planina; one su živi prirodni muzej i prećutani zavjet zaštite netaknute prirode. Posjetiti ove planine znači stupiti u jedan od posljednjih preostalih divljih kutaka Evrope, gdje priroda očarava svojom neukroćenom ljepotom i pruža istinski izazov onima koji su spremni otkriti njenu divlju srž.

PROČITAJTE

Ostale vijesti