DETALJI IZLETA

Pljevlja

Mojkovac, Bijelo Polje, Pljevlja Pješačenje

Pljevlja su ujavnosti najviše poznata po zagađenom vazduhu, ali mako ko, ko nije Pljevljak, zna Koliko ovo zna da bude lijep grad, posebno u proljeće kad ozelene parkovi ovog grada. Najljepši dio grada je park Vodice, možda i najljepši park u Crnoj Gori. Nalazi se na Čitluku, nekadašnjem imanju manastira Sv. Trojica. Rijeka Breznica dijeli park na dva dijela. Park su podigli Austrougari koji su u Pljevljima boravili u dva navrata. Osim Vodica, Pljevlja imaju i park Stražicu. Ovaj park je manji, i nalazi se bliže centru grada. To je spomen park kojim dominira spomenik posvećen stradalima u II svjetskom ratu. Još jedan park krasi Pljevlja – Milet bašta. Istorija kaže da je to najstarija javna zelena površina na ovom dijelu Balkana. Pretpostavljate da su i njega izradili Austrougari i to davne 1879. godine uz poštovanje hortikulturnih pravila toga doba. Park je obnovljen pocetkom 80-tih godina i decenijama predstavlja kultno mjesto za okupljanja. Posebno za one Pljevljake koje u rodni grad dođu rijetko i na kratko.
Husein-pašina džamija nalazi se u samom centru grada. Iz nju je izgradena i Sahat kula. Smatra se da je džamija podignuta još 1569. godine. Podigao je Husein paša Boljanić, porijeklom iz sela Boljanići, koje se nalazi u okolini Pljevalja. Gradio je neimar Hajrudin koji je sagradio i čuveni Stari most u Mostaru. Džamija ne impresionira veličinom koliko skladom i ljepotom, kako spoljašnjom, tako i unutrašnjom. Vrijedni stari rukopisi i knjige na arapskom i turskom jeziku koji se u njoj čuvaju, čine je i značajnim, ne samo vjerskim, već i kulturno istorijskim spomenikom.
Na samo 1,5 km od grada nalazi se manastir svete Trojice. Manastir se prvi put spominje 1537. godine. Najvjerovatnije je sagrađen na temeljima manastira iz doba Nemanjića. Tokom vjekova manastir je imao izuzetan značaj, ne samo za ovaj kraj već i šire. U njemu su se prepisivali značajni rukopisi koji se danas, osim u manastirskoj biblioteci, čuvaju širom svijeta. Manastir je više puta obnavljan i dograđivan. 

Izvor: JasninaPutovanja, JasninaPutovanja

Pljevlja

Vrijeme polaska: 09:00h
Trajanje: 8h

Slični izleti

×
Osoba: